Probeer een ander niet te veranderen

Menige huisarts krijgt patiënten tegenover zich die, na een uitgebreide diagnose en discussie over hun ziektesymptomen, uiteindelijk verzuchten: “Al dat gepraat… doe mij maar liever pillen.” Voor veel patiënten lijkt het inderdaad veel gemakkelijker om de symptomen te onderdrukken met pijnstillers en kalmeringsmiddelen, dan op zoek te gaan naar de diepere oorzaak van de fysieke of psychologische ongemakken. Iedere goede psycholoog zal je vertellen dat deze struisvogelstrategie, dat wil zeggen, je kop in het spreekwoordelijke zand steken, een ontkenningsmechanisme is dat niet zal werken. De symptomen, hoe lastig ze ook lijken, hebben tenslotte een nuttige boodschap voor de patiënt. Als de symptomen worden onderdrukt, zal die boodschap een andere manier vinden om zich te melden, vaak in een nog ernstiger vorm.

Studenten van Een cursus in wonderen realiseren zich echter maar al te goed dat het niet aan ons is om zo’n situatie en de keuzes die daarin worden gemaakt te beoordelen (eigenlijk: veroordelen). Het is tenslotte zo dat iedereen in deze wereld “onzeker, eenzaam, en in constante angst” ronddwaalt. (T31.VIII.7). Dat geldt net zo goed voor elke Cursusstudent, want anders zou die hier niet meer langer in tijd en ruimte blijven rondhangen. Ook jij en ik hebben vele “goede redenen” om zo nu en dan onjuist-gericht denken te verkiezen boven juist-gericht denken. Want ja, het bereiken van een staat van louter juist gericht denken (dat wil zeggen, de werkelijke wereld betreden) is een proces waar we misschien wel vele levens voor nodig hebben om te bereiken. Het past ons dus niet om patiënten om de oren te slaan met psychologische of spirituele principes over het ontwaken uit de droom van pijn. Dergelijk vingerwijzen betekent dat we wederom in de valkuil van aanval zouden stappen, wat het ego natuurlijk graag stimuleert.

Een andere reden om in dergelijke gevallen niet te oordelen (maar eigenlijk geldt dat voor alle gevallen) is dat het veroordelen van een patiënt zou neerkomen op het tot werkelijkheid maken van de vergissing, dat wil zeggen: de vergissing om te geloven dat de afscheiding van God werkelijk heeft plaatsgevonden. Als ik iemand als een wezen buiten mijzelf zie, met een denkgeest die overduidelijk losstaat van de mijne, dan ben ik de metafysica vergeten die zo fundamenteel is om de boodschap van Een cursus in wonderen te kunnen begrijpen. We zouden ons altijd moeten bedenken dat God slechts één Zoon heeft (WdI.99.7), die in slaap leek te vallen in de kwantummogelijkheid van het dromen over hoe het zou zijn om los van God te leven, in biljoenen versplinterde fragmentjes. Dus het waarnemen van afgescheiden lichamen is feitelijk het waarnemen van een schaduw van het ontologische ogenblik van afscheiding, dat in werkelijkheid gelukkig nooit gebeurd is omdat het nooit heeft kunnen gebeuren. Genezen betekent dus: ervoor kiezen mijn broeder, inclusief zijn geklaag over ziektesymptomen, te aanvaarden als mijn redder, in plaats van een verwarde ziel die bekeerd moet worden.

Een derde reden om niet te veroordelen wat er gebeurt is dat telkens wanner ik mij richt op het veranderen van een ander, ik hiermee eigenlijk mezelf afleid van het werk dat ik voor het helen van mijn eigen denkgeest te doen heb. Als ik niet eens mijn eigen denkgeest kan beheersen, wat overduidelijk zo is gezien mijn vele aanvalsgedachten, zou het dan niet een tikje arrogant zijn om te menen dat ik de denkgeest van een ander wel kan veranderen?  Het argument van sommige Cursusstudenten dat alle communicatie uiteindelijk invloed heeft op de ene denkgeest die we met z’n allen delen, haalt het punt uit z’n verband. Het is waar dat genezing te maken heeft met communicatie via de denkgeest, maar als ik de genezing van een zieke zoek in het proberen te veranderen van iemand die ik duidelijk als buiten mijzelf beschouw, dan stap ik wederom in de valkuil van de egodynamiek van afscheiding en veroordeling, terwijl ik naarstig probeer de toekomst voor de “ander” te verbeteren.

Doe dus geen poging om een ander te veranderen, hoe overtuigd je ook bent van je gelijk; hoe overtuigd je ook bent van de effectiviteit van jouw advies of methode om de pijn bij de ander te helen. “De enige verantwoordelijkheid van de wonderdoener is de Verzoening voor zichzelf te aanvaarden.“, vertelt Jezus ons tot drie keer toe (T2.V.5; T5.V.7:8; H7.3:2). Als je echt serieus overweegt om jezelf te ontslaan als je eigen leraar (omdat je slecht werd onderwezen, T12.V.8 en T28.I.7), dan zal de Heilige Geest je de lessen aanbieden die voor jou het meest geschikt zijn in deze lesruimte die de materiële wereld heet. Dus telkens wanneer je merkt dat een vriend of patiënt zijn kop in het zand steekt, beschouw dat dan als een herinnering voor jezelf dat iedereen hier onzeker, eenzaam en in voortdurende angst ronddwaalt.

Wees opmerkzaam op je neiging om een situatie te ‘fixen’. Observeer de drang, maar leef die niet uit. Kies er integendeel voor om een stapje terug te doen en het advies te vragen van de Heilige Geest, wat inhoudt: het onvoorwaardelijk loslaten van elke veroordeling. Bevestig nogmaals naar jezelf dat jij je denkgeest liever onderwezen wilt zien door de Leraar Die jou Thuis zal brengen, in plaats van de leraar die jou pijn zal blijven doen. Zoals we lezen in (T9.II.4:1): “Als je wilt weten of je gebeden verhoord zijn, twijfel dan nooit aan een Zoon van God.” Zijn geklaag mag misschien erg onredelijk linken, maar hij is nog altijd een Zoon van God, net zoals jijzelf. De keuze om een patiënt zo te bezien versterkt ook je besef dat die Identiteit ook de jouwe is. En dát is ware genezing.

— Jan-Willem van Aalst, januari 2017 (vertaling van https://miraclesormurder.wordpress.com/2017/01/07/dont-try-to-change-others/)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s