Nee zeggen

Eén van de grote uitdagingen voor studenten van Een cursus in wonderen is het kunnen hanteren van een conflict en daarbij spiritueel te blijven denken. In deze wereld van ego’s maken mensen nu eenmaal misbruik van anderen. Het zit er dik in dat ook jij dat vroeg of laat zult tegenkomen. Wie weet is het iemand op je werk die jou je beoogde promotie niet gunt. Misschien is het iemand die geld verduistert uit je eigen onderneming. Misschien maakt iemand je zwart, simpelweg omdat hij je niet mag. De vormen zijn eindeloos. Vanuit spiritualiteit bezien kan ik dergelijke gebeurtenissen leren beschouwen als “lessen in liefde”, mij aangeboden door de Heilige Geest. Ik kan mezelf eraan herinneren dat dit wederom een kans is om “aanval zonder aanval tegemoet te treden” (P-2.IV.10); een gelegenheid om een betere keuze te maken: de keuze voor de Visie van Eenheid, waar ik voorheen voor veroordeling koos.

Dit zijn typisch situaties waarin het ego zijn kracht tentoonspreidt. Je zou het misschien niet verwachten, maar het ego citeert graag uit Een cursus in wonderen in dergelijke omstandigheden. Bijvoorbeeld: “Het ego analyseert; de Heilige Geest accepteert.” (T11.V.13:1) wordt frequent aangehaald. “Ha! Zie eens wat er met je gebeurt als je niet goed nadenkt en handelt, maar de situatie accepteert en simpelweg over je heen laat walsen. Wat een geweldige cursus toch”, vertelt het ego ons sarcastisch. En wat te denken van deze: “Als je broeder jou iets ‘ongehoords’ vraagt, doe het dan, omdat het niet van belang is.” (T12.III.4:1). Direct daarop volgt de cynische lach van het ego, die mij vraagt hoeveel ik denk uit dit leerplan van Jezus te halen als ik werkelijk zo zou denken en handelen. Zelfs de quote vier hoofdstukken later hierover: “Ik heb gezegd dat als een broeder iets dwaas van jou vraagt, dat te doen. Maar vergewis je ervan dat dit niet betekent iets dwaas doen wat hem of jou zou kwetsen, want wat de een kwetst zal ook de ander kwetsen.” (T16.I.6) heeft een ego-interpretatie. “Zie je wel?” zo adviseert het ego ons, “zelfs Jezus wil dat je handelt als je wordt aangevallen. Je moet voor jezelf opkomen als je misbruikt wordt. Dat is het beste om te doen. Wees geen voetveeg; onderneem actie en vecht voor je recht!”

Het kost menig spirituele student erg veel moeite om juist-gericht te blijven denken als ze met dergelijk gedrag geconfronteerd worden. Ze herinneren zich eraan dat ze niet zouden moeten veroordelen, maar uiteindelijk wordt er over ze heen gelopen. Wat resteert is een knagend gevoel van opoffering en slachtofferschap. Dit zijn onfortuinlijke gevallen van wat Kenneth Wapnick “niveauverwarring” noemt. Bedenk dat Een cursus in wonderen ons het leerplan op twee niveaus aanbiedt. Niveau 1 is het nondualistische, metafysische niveau van God en de uitbreiding van Liefde. Op dit niveau bestaat er geen tijd en wereld. Niveau 2 is het niveau van de droomwereld waarin wij overtuigd zijn ons bestaan te ervaren. De echte moeilijkheid ontstaat zodra we metafysische beginselen proberen toe te passen in een bedreigende droomwereld waarin we ons gedwongen voelen te overleven en in actie te komen. We proberen eigenlijk de vergissing van de afscheiding tot werkelijkheid te maken, aangezien we tegen beter weten in hopen dat door spiritueel te handelen, ik als individu een beter leven in deze droomwereld zal hebben. Deze paradox zal nooit werken.

De uitweg uit deze paradox is niet om “spiritueel nooit meer te oordelen”, maar om je ‘kleine zelf’ aan de kant te zetten en de Heilige Geest te vragen wat te doen. Jazeker, de Heilige Geest accepteert beslist, maar dat is op niveau 1, waar iedereen dezelfde Zoon van God is. Op het wereldse niveau 2 van tijd, ruimte en perceptie biedt de Heilige Geest jou en mij praktisch advies over hoe je een conflictsituatie hanteert zodanig dat die voor iedereen het beste uitpakt. Dit kan best standvastigheid betekenen, terwijl je duidelijk zegt: “Nee, dit aanvaard ik niet.” Een dergelijke afwijzing gaat over vorm, de situatie die op dat moment speelt. Het is dus heel goed mogelijk, ja zelfs aan te raden, om aan de ene kant iemand als de schuldeloze Zoon van God te zien (niveau 1), terwijl je aan de andere kant het gedrag van die persoon (op niveau 2) niet aanvaardt, omdat dit alleen maar tot meer aanval, afscheiding, verdediging, enzovoorts, zou leiden. Zoals op zoveel plekken in Een cursus in wonderen, is het cruciaal om onderscheid te maken tussen vorm en inhoud, tussen niveau 1 en 2. In sommige situaties is dat niet zo moeilijk. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen met een schaar ziet spelen, dan pak je ze die gelijk af. Dit kan op het kind misschien onaardig overkomen, maar je handelt liefdevol in ieders beste belang.

Conflictsituaties zijn in het algemeen lastiger om zo te benaderen. Het moeilijke eraan is om jezelf bewust te blijven van jouw gehechtheid aan je geloof dat jij het in elke situatie het beste weet. Maar dat is hetzelfde als te proberen dit “met het ego als gids” op te lossen. Juist hier raken we in de war. Iedere situatie waarin conflict speelt of potentiële aanval, kan perfect worden opgelost door de Heilige Geest als Hij daartoe wordt uitgenodigd. Ken Wapnick hield van de combinatie van de volgende twee citaten: “Neem nu ontslag als je eigen leraar […] want je werd slecht onderwezen” (T12.V.8:3; T28.I.7:1).  Het zal je verbazen hoe praktisch het advies van de Heilige Geest kan zijn als je Hem om hulp vraagt, zodra je geconfronteerd wordt met een ego-gedreven conflictsituatie. Oefen hier een poosje mee, en het zal je verrassen hoe vaak een situatie vrediger uitpakt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Zoals eerder genoemd, heeft Ken Wapnick dit zelf ervaren toen hij een inbreker betrapte in zijn huis. Toen hij eenmaal de moed had gevonden het advies van de Heilige Geest te vragen en te volgen, eindigde de situatie met het vredige vertrek van de inbreker uit zijn appartement, met het hartverscheurende verzoek aan Ken om voor hem te bidden.

Dus probeer het eens de komende dagen. Zodra je voelt dat je in een situatie belandt waarin je voelt dat je wordt uitgebuit, en je bemerkt het ego-advies om direct te handelen (door je te verdedigen, door boos te worden), probeer dan eens een stapje terug te doen en kijk naar je gedachten. De meesten vinden het niet moeilijk om te observeren dat het ego ten tonele is verschenen. Het moeilijke is de snelheid waarmee we ons vervolgens laten meeslepen en het ego uitleven. Je neemt een enorme stap in je spirituele groei als jij je denkgeest kunt trainen om even te stoppen, te kijken naar wat er gebeurt, en vervolgens eenvoudigweg te zeggen: “Ik wil niet nogmaals slecht onderwezen worden. Heilige Geest, ik wil jou als gids. Vertel me alsjeblieft wat Liefde hier zou doen.” Je aanvaardt nog steeds de ander als een Zoon van God, maar je aanvaardt niet per se de verwachte uitkomst van het gedrag of het conflict. Daarom hebben we nog steeds rechtbanken en rechters. Jezus roept ons beslist niet op om alle rechtbanken en gevangenissen te sluiten. We hoeven slechts te oefenen in het kiezen van een betere leraar in deze droomwereld. Kies voor de Stem namens Liefde. Zo realiseren we ons dat deze wereld wel degelijk opnieuw ervaren kan worden als een lesruimte waarin we werkelijk leren om blijvende innerlijke vrede te vinden.

— Jan-Willem van Aalst, december 2016 (vertaling van https://miraclesormurder.wordpress.com/2016/12/10/saying-no/ )

2 gedachten over “Nee zeggen”

  1. Lieve Jan Willem Dank je wel voor wat je hebt geschreven. Al lezende kwam bij mij het vredige gevoel van loslaten en eigenlijk alles maar aan de Heilige Geest over te laten. Maar ja het is nu nog vroeg. Mijn kleinzoon heeft vandaag een voetbaltoernooi dat is een mooie kans om heel veel stapjes terug te doen.Liefs Michelle Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s