Waanzin is een keuze

Eén van de bekendere humoristische uitspraken van musicus Frank Zappa (1940-1993) gaat over de essentie van het universum: “Sommige wetenschappers stellen dat waterstof de basisbouwsteen van de kosmos is, omdat het zoveel voorkomt. ik bestrijd dat. Mijn stelling is dat er meer dommigheid dan waterstof bestaat, en dat dommigheid de basisbouwsteen van de kosmos is.” Vanuit het oogpunt van Een cursus in wonderen bezien heeft hij zich waarschijnlijk nooit gerealiseerd hoe dicht hij met die uitspraak bij de waarheid zat. De oerknal was tenslotte het directe gevolg van de Zoon van God die een droom van afscheiding van God leek te hebben gekozen en vervolgens besloot zich in biljoenen fragmentjes te versplinteren, in een dwaze poging om zich voor God te verstoppen.

In de Cursus noemt Jezus het waanzin: “Noem het geen zonde maar waanzin, want dat was het en dat blijft het. Rust haar [de projectie die we de kosmos noemen] niet uit met schuld, want schuld veronderstelt dat ze in werkelijkheid tot stand werd gebracht.” (T18.I.6). Maar hoewel Frank Zappa regelmatig de draak stak met de dwaasheid in de wereld, was hij tamelijk pessimistisch over het uitzicht voor de mensheid. Hij realiseerde zich niet dat jij en ik geen hulpeloze figuren in een wrede werkelijkheid zijn. Wij zijn daarentegen de dromer van deze nachtmerrieachtige waakdroom. Het is een droom die, om ons er nog maar eens aan te herinneren, in werkelijkheid allang voorbij is, omdat die nooit werkelijk is gebeurd, omdat die in werkelijkheid nooit heeft kunnen gebeuren. Laten we eens kijken naar sommige manieren waarop deze waanzin zich manifesteert in deze waakdroom van tijd en ruimte die zo voelbaar echt lijkt.

Mijn lichaam wordt voortdurend gebombardeerd door bacteriën, virussen en parasieten. De wetenschap probeert die levensvormen te bestrijden, maar ze blijken heel goed in staat om die wetenschappelijke slimmigheid bij te houden, aangezien ze steeds sneller lijken te kunnen muteren. En bovendien: hoeveel aandacht jij en ook dagelijks besteden aan gezondheid en welzijn, vroeg of laat worden we toch een keer ziek. Het is een race die klaarblijkelijk nooit eindigt (en die we niet gaan winnen).

Hoeveel aandacht jij en ik ook proberen te besteden aan vriendelijkheid en liefde in ons leven, vroeg of laat raken we geïrriteerd, wijzen we mensen en situaties af, en wensen we dat dit of dat anders was. Gedurende een groot deel van de dag zijn onze denkgeesten helemaal niet zo vredig. En bovendien is Murphy nooit ver weg: alles dat mis kán gaan, zál vroeger of later mis gaan.

We verkiezen steeds politieke leiders die beloven in het belang van het volk te handelen, maar die uiteindelijk vooral naar grote multinationals luisteren. Het valt ons op dat slechts zeer weinig mensen in het algemene belang handelen: vrijwel iedereen denkt eerst en vooral aan zichzelf. Hmm, dat geldt eigenlijk ook voor jou en mij als we onze eigen projecties goed bekijken… auw!

Ah, en laten we vooral het klimaat niet vergeten, dat serieus in gevaar is. Miljoenen tonnen aan plastic afval bedreigen onze flora en fauna. Enorme hoeveelheden afval medicinale progesteron zorgen voor steeds meer misvormde vissen. In grote agglomeraties is de lucht nauwelijks meer te ademen. De klimaatopwarming is zeer waarschijnlijk goeddeels veroorzaakt door menselijke industriële activiteit. We zijn mogelijk al te laat om verscheidene graden opwarming van de aarde te voorkomen. Als de ijskappen smelten, zal de rijzende zeespiegel miljoenen doden eisen. Tenminste, als de planeet niet vóór die tijd door een meteoriet wordt getroffen waarbij 90% van al het leven omkomt.

Nog los van dit alles, hoe goed we ook proberen te zorgen voor ons leven en de planeet, gaan we vroeg of laat onvermijdelijk toch dood. We kunnen heel inventief proberen de levensduur van het lichaam te verlengen, maar de extra jaren zijn niet per se ook gelukkige extra jaren. Als ik bovendien mijn levensduur bekijk ten opzichte van de miljarden jaren die de aarde al bestaat, dan lijkt mijn leven op een kort glimpje van een vuurvlieg in de nacht. In het grote geheel van tijd en ruimte is mijn fysieke leven op aarde volstrekt insignificant.

Nogmaals, dit alles is wat Jezus waanzin noemt in Een cursus in wonderen. En we geloven er met z’n allen heilig in. Pas als we in alle eerlijkheid Jezus’ leerplan bestuderen en in praktijk brengen, gaan we ons (langzaam!) realiseren dat de uitweg uit deze waanzin niet is om de wereld de rug toe te keren (acetisme), noch om van het leven één groot feest te maken (omdat het toch allemaal denkbeeldig is), noch om de rest van ons leven pijnstillers te proberen. De truc om een eind te maken aan alle waanzin is  om juist heel actief in deze wereld te zijn, maar geleid door een andere Gids. Dat komt omdat de waanzin niet in de wereld op zich zit, maar in het denksysteem dat tot de wereld leidde: het ego, wat het idee is van aanval, afscheiding, verdediging, angst, pijn, en dood.

Velen van ons hebben wel een grootouder gehad die ons vertelde dat de beste weg uit een moeilijkheid is om er dwars doorheen te gaan. Op dezelfde manier pleit Jezus ervoor dat we leren te kijken naar het denksysteem dat we kozen, vanuit een liefdevolle vogelvlucht boven het slagveld, heel kalm, zonder veroordeling, zonder de pijn (fysiek of psychisch) te ontkennen die we ervaren; en ons dan simpelweg te realiseren waar we voor hebben gekozen. Vervolgens nodigt hij ons eenvoudigweg uit: “Broeder, maak opnieuw je keuze” (T31.VIII.3), waarmee hij bedoelt: waarom zou je er niet voor kiezen om je denkgeest en handelen in deze wereld te laten leiden door de Heilige Geest, de Stem namens Liefde. Je zult zoveel gelukkiger zijn.

Kenneth Wapnick heeft vele malen benadrukt dat niemand hoeft te denken dat dit een makkelijke keuze is. Het vraagt tenslotte om grenzeloos vertrouwen in de Liefde van God, waarin geen plaats is voor enige individualiteit. Dáág, lieve gekoesterde persoonlijkheid! Het ontwikkelen van vertrouwen in Liefde (H4.I.1) is een proces van vele stappen, hoofdstukken en eye-openers. Het heeft geen zin jezelf te pijnigen en jezelf in schuld onder te dompelen omdat jij zo’n rotsvast vertrouwen nog niet hebt bereikt. Dergelijke pijn kan het ego goed gebruiken om je te verleiden om alsnog te kiezen voor ascetisme, voortdurend feesten, of je denkgeest te verdoven — allemaal ideale afleidingen om het bestaan van het afgescheiden ego zeker te stellen.

Pas als je echt beseft dat het langzaam loslaten van je gekoesterde unieke persoonlijkheid de weg naar eeuwige vrede is, wordt de eerste step makkelijk: vragen aan die andere Gids wat te denken en wat te doen. Als je in stilte luistert, en dan wacht op een antwoord waarin geen dwang, angst of pijn te bespeuren is, weet je dat je goed op weg bent op de ladder die jou uit de hel van waanzin leidt. Dan realiseer je je, in opperste verbazing, dat de waanzin en dommigheid die we ooit als een gegeven hadden aangenomen, feitelijk bewuste keuzes zijn van de schijnbaar slapende Zoon van God, waar jij en ik een holografisch onderdeel van zijn. Alles om maar een eigen ikje te hebben, hoe pijnlijk ook! Die keuzes kunnen we liefdevol ongedaan laten maken… simpelweg door opnieuw te kiezen voor de Stem namens Liefde. Dat is de weg naar de verdwijning van het universum en het ons weer herinneren van Eenheid, het horen van de tijdloze roep van God, die Liefde is: “Vergeet alles, behalve Mijn onveranderlijke Liefde. Vergeet alles, behalve dat Ik hier ben.” (The Gifts of God / De Geschenken van God, p.128)

— Jan-Willem van Aalst, januari 2017. (Vertaling van https://miraclesormurder.wordpress.com/2017/01/21/stupidity-is-a-choice/)

2 gedachten over “Waanzin is een keuze”

  1. Lieve Jan Willem Hoe vaker ik dit stukje lees hoe meer ik ga beseffen dat ik zelf heb gekozen voor de illusies van mijn denken. Dank je wel Michelle

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s