Leg je wapens neer

De Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 waren een fikse emotionele uitdaging voor veel spirituele aspiranten die zoeken naar de ervaring van blijvende innerlijke vrede, ongeacht wat er ook gebeurt. Spirituele leerscholen zoals Een cursus in wonderen mogen ons dan onderwijzen om “niet te proberen de wereld te veranderen, maar ervoor te kiezen je denken over de wereld te veranderen” (T21.in.1:7), vanuit het uitgangspunt “Er is geen wereld!” (WdI.132.6), maar de presidentsverkiezing toentertijd herinnerde ons maar weer eens aan de lange weg die we nog te gaan hebben voordat we dit werkelijk geloven. Zoals de Cursus zegt over ons diepste verlangen “Ik wil de vrede van God“: “Deze woorden uitspreken is niets. Maar deze woorden menen is alles.” (Wd1.185.1). Klaarblijkelijk menen wij deze woorden nog niet onverdeeld, want als we ze wel zouden menen, dan zouden we hier niet meer in de tijd en ruimte ronddolen. En intussen fluistert het ego dat we deze woorden nooit werkelijk zullen menen, omdat de vrede van God overduidelijk een leugen is, als we goed om ons heen kijken.

Het lijkt inderdaad een mission impossible om het punt te bereiken waarop we deze woorden werkelijk menen. En toch zijn er lichtende voorbeelden van grote denkgeesten die ons hebben getoond hoe zij dit geloof in hun praktische leven hebben kunnen toepassen. Daarvoor hoeven we niet eens helemaal terug de geschiedenis in te gaan naar Boeddha of Jezus van Nazareth. Laten we eens een situatie pakken waarin innerlijke vrede zonder twijfel onmogelijk lijkt: gevangen zijn in een Nazi concentratiekamp gedurende de tweede wereldoorlog. En toch bevond Viktor Frankl zich toentertijd in precies die ‘ongemakkelijke’ situatie. Hij ontdekte de staat van innerlijke vrede, en overleefde de oorlog. Je leest er alles over in zijn boek uit 1946 getiteld: “De zin van het bestaan” (“Man’s search for meaning”). Hoewel Frankl niet uitging van nondualiteit, concludeerde hij desalniettemin “…dat liefde het ultieme en hoogste doel is waar de mensheid naar streven kan. De verlossing van de mensheid is via liefde en in liefde. Ik begreep hoe een man die alles verloren heeft in deze wereld nog steeds gelukzaligheid kan ervaren, zij het slechts kort, in het overdenken van zijn geliefden. Zelfs in een staat van volledige verlatenheid, […] kan een mens, door liefdevolle contemplatie op het beeld van de geliefden dat hij in zich draagt, vervulling ervaren.”

Een ander voorbeeld betreft Kenneth Wapnicks ervaring met het onverwachts aantreffen van een inbreker in zijn appartement. Zonder zijn eigen volstrekt begrijpelijke gevoelens van schrik en angst te ontkennen, was hij desalniettemin in staat om ‘een stap terug te doen’ en de Heilige Geest om hulp te vragen, wat de herinnering inhoudt dat Gods Zoon één is. Hij gaf de inbreker zijn portemonnee, die hem vervolgens een deel van zijn geld teruggaf. Ken uitte geen aanval, maar louter liefde, en dit had een diepgaand effect op zijn ‘bezoeker’. Hij verliet uiteindelijk Kens huis met het emotionele verzoek “Bid voor mij…”. Hoewel jij en ik misschien nog niet de gevorderde vaardigheid van fundamenteel “loslaten en toelaten” hebben bereikt die Viktor Frankl, Kenneth Wapnick en andere lichtende voorbeelden demonstreerden, dienen ze wel als een lichtbaken en verzekering dat het inderdaad mogelijk is om de woorden “Ik wil de vrede van God” niet alleen uit te spreken, maar ook echt te gaan menen en doorleven.

Het mooie aan Een cursus in wonderen is dat hij ons overtuigend uitlegt waarom wij nog steeds niet onverdeeld de vrede van God willen zolang we nog lijken te ademen hier in de tijd en ruimte, bezig met eten, werken en slapen, terwijl we de uren, dagen en jaren tellen. Herinner je deze scherpzinnige passage uit (T13.III.4): “Je hebt jouw hele krankzinnige geloofssysteem opgebouwd omdat je meent in Gods Tegenwoordigheid hulpeloos te zijn, en jij wilt jezelf van Zijn Liefde verlossen omdat je denkt dat die jou tot niets vermalen zou. Je bent bang dat ze jou van jezelf weg zou vagen en jou nietig zou maken, omdat je gelooft dat grootheid in verzet besloten ligt, en aanval allure heeft. Jij denkt dat je een wereld hebt gemaakt die God zou willen vernietigen, en dat je door Hem lief te hebben, wat je doet, die wereld weg zou werpen, wat je ook zou doen. Daarom heb je de wereld gebruikt om je liefde te verhullen, en hoe dieper je in de zwartheid van het fundament van het ego doordringt, hoe dichter je bij de Liefde komt die daar verborgen is. En juist dit jaagt jou angst aan.” Waarom? Omdat individualiteit niet bestaat in Zijn Liefde; er is louter een “als één verbonden Eenheid”, wat het einde betekent van onze individuele persoonlijkheid. Dat is onze angst.

Het verlossende antwoord op deze angst is te vinden op veel plekken in het Tekstboek, Werkboek en de Handleiding voor leraren. Laten we eens één bijzonder inspirerend voorbeeld daarvan bekijken, te vinden in werkboek les 170, “Er schuilt geen wreedheid in God en evenmin in mij.” Deze les ontmaskert de ego-tactiek om ons gedachteloos te houden door ons denken steeds doen te richten op een uiterst gevaarlijke wereld, waarin wij onszelf voortdurend moeten verdedigen. In (Wd1.170.2:4) lezen we: “Vandaag leren we een les die jou meer vertraging en nodeloze ellende kan besparen dan jij je maar enigszins kunt voorstellen. Het is deze: Jij maakt zelf datgene waartegen jij je verdedigt, en door je eigen verdediging ertegen is het werkelijk en onontkoombaar. Leg je wapens neer, en dan pas zie je dat het niet echt is.” En, iets verderop: “Liefde zou jou vragen alle verdedigingen als louter dwaasheid af te leggen. En jouw wapens zouden zeker tot stof vergaan. Want dat is wat ze zijn.” (Wd1.170.5:4)

Tegen al diegenen die de ervaring van blijvende innerlijke vrede zoeken ongeacht wat er ook mag gebeuren, zegt Jezus vriendelijk: “Leg je wapens neer.” Dit komt neer op het opgeven van alles wat we nog veroordelen. Aanvaard het nu zoals het is, want jij en ik zijn veilig, nu en voor eeuwig. De innerlijke vrede van de Zoon van God lijkt slechts aan scherven te liggen als we ervoor kiezen dat als zodanig te ervaren. Hoe beroerd je situatie er ook uit lijkt te zien, hoe hopeloos de toekomst ook mag lijken, realiseer je dat deze perceptie een keuze is. Zelfs in je diepste wanhoop kun jij je realiseren dat jij niet een weerloze figuur in een droom bent, maar dat jij de dromer van de droom bent. Jij en ik hebben dus altijd de mogelijkheid om ons denken anders te richten, dat wil zeggen: een stapje terugdoen en de Heilige Geest (de Stem namens Liefde) vragen om hulp bij wat te denken, waarnemen, en doen. En nogmaals: deze woorden uitspreken is niets, maar ze menen is alles. En wees niet benauwd dat je de eindstreep van deze ogenschijnlijk onmogelijke gedachten-omkerende reis op je eentje moet halen. Het enige wat jou en mij te doen staat is om van dag tot dag zo alert als mogelijk te zijn, eerlijk te kijken naar de verwoesting in je denkgeest, en je bereidheid te voeden om geleid te worden door een betere Leraar. En waar die Leraar werkelijk wordt verwelkomd, is Hij er ook. (T-19.16:6)

— Jan-Willem van Aalst, november 2016  (vertaling van https://miraclesormurder.wordpress.com/2016/11/12/lay-down-your-arms/ )

4 gedachten over “Leg je wapens neer”

 1. Dankjewel, hij is weer prachtig en helder. Een kleine verspreking wil ik je op attenderen voor het geval je het als boekje uit wilt gaan geven bijvoorbeeld:

  “Zoals de Cursus zegt over ons diepste verlengen “Ik wil de vrede van God”: “Deze woorden uitspreken is niets.”

  Tot woensdag, Liefs van Evelien

  Like

 2. Wat zal dat toch geweldig zijn, verlost van angst in het besef dat er geen angst is alleen maar je geloof je erin, maar ook verlost van pijn, ziekte, ellende. Als ik de cursus een beetje goed leer begrijpen doen we het allemaal zelf, onbegrijpelijk maar het gebeurt.
  Liefs Michelle

  Like

 3. Ik kijk telkens uit naar uw nieuwsbrieven, ze zijn bijzonder ondersteunen. Speciale dank voor voor uw tip van het boek van Victor Frankl, heb het ondertussen verslonden, een bijzonder inspirerend boek!
  Hartengroet,
  Maria Anne

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s