Mijn verlossing komt van mij

De spirituele leraar Jiddu Krishnamurti (1895-1986) demonstreerde vaak in zijn workshops hoe snel we zijn met  het zoeken van onze verlossing buiten ons. Hij nodigde zijn studenten uit een voorwerp met een zekere spirituele gevoelswaarde op hun schoorsteenmantel te plaatsen – en dat kon een foto van een goeroe zijn, een kaars, een plastic bloem, of een ivoren beeldje, wat dan ook. Vervolgens stelde hij voor, twee keer per dag een mantra te herhalen gedurende een maand, terwijl ze zich op het voorwerp concentreerden. De mantra zelf deed niet ter zake – het zou “Aum” kunnen zijn of “Coca-cola”. Na een maand dagelijks oefenen was het gekozen voorwerp buitengewoon heilig voor hen geworden. Zelfs Cursus studenten die al bewust wisten dat ze verlossing steeds buiten zich zochten, waren vaak verbaasd de kracht van een dergelijke conditionering te constateren, als ze deze oefening uitprobeerden.

Een Cursus in Wonderen stelt heel helder dat verlossing – d.w.z., het bereiken van innerlijke vrede en de waarneming van de werkelijke wereld – niet in de fysieke wereld van tijd en ruimte gevonden kan worden, maar uitsluitend door voor juist-gericht denken te kiezen, wat betekent, ware vergeving toepassen. Lees vooral les 70 van het Werkboek, waaraan dit bericht z’n titel ontleent: “Mijn verlossing komt van mij”. Ken Wapnick weidde uit over waar “mij” naar refereert, omdat sommige personen graag zagen dat het in dit geval naar Jezus verwees. Verlossing wordt niet in Jezus gevonden, maar in het vermogen van onze denkgeest ervoor te kiezen zijn advies aan ons te volgen. Het probleem hierbij is dat we geneigd zijn Jezus in onze droom uit te nodigen en hem daar de zaken te laten fiksen. Jezus daarentegen kan ons alleen helpen als we bereid zijn onze denkgeesten buiten onze droom te visualiseren. Les 189 reikt ons een geschikte samenvatting hoe dit te doen (W.189.7): “Wees stil, en leg alle gedachten terzijde over wat jij bent en wat God is, alle ideeën die je hebt geleerd ten aanzien van deze wereld, alle beelden die je hebt van jezelf […] Vergeet deze wereld, vergeet deze cursus, en kom met volkomen lege handen tot jouw God.” Dit is hetzelfde effect dat Maharishi Mahesh Yogi beschrijft in zijn boek over transcendente meditatie “De wetenschap van zijn en de kunst te leven” (dat trouwens gepubliceerd werd in 1963, twee jaar voordat het noteren van Een Cursus in Wonderen begon). Door het vinden van deze innerlijke stilte maken we onze denkgeest vrij zodat de Stem van de Heilige Geest, die er doorlopend is, uiteindelijk gehoord kan worden.

Deze keus kun je elk moment maken, maar je zult niet gemotiveerd zijn dat te doen tot je volledig gelooft dat deze keus de “koningsweg” is naar jouw verlossing. Het is noodzakelijk dat we buitengewoon eerlijk met onszelf zijn over hoe we “verlossing” hebben bepaald voor ons kleine zelf, waarmee we ons lichaam bedoelen en ons nog steeds zo volkomen mee identificeren. In les 91 nodigt Jezus ons vol ernst uit ons denkbeeld dat we ons lichaam zijn, te heroverwegen, en ons geloof van het lichaam weg naar de denkgeest te verplaatsen: ”Je laat je vertrouwen uitgaan naar wat jij wilt en je geeft je denkgeest dienovereenkomstig instructies. Je wil blijft jouw leraar, […]. Je kunt aan het lichaam ontsnappen als je dat verkiest” (W.91.5:3-5). Waar Ken spits aan toevoegde dat dit niet verwijst naar buitenlichamelijke ervaringen. Dezelfde les benadrukt eveneens dat we dit niet zullen doen, tenzij we “een echte ervaring van iets anders kunnen ervaren, iets stevigers en zekerders, meer je vertrouwen waard en werkelijk aanwezig.” (W.91:7.4). Dit is precies wat de hiervoor genoemde oefening biedt: onze groeiende gewaarwording van onze ware identiteit als zuivere Geest.

Wat is het gevolg van het aanvaarden van deze betekenis van verlossing? In les 70 lezen we over dit thema dat de “ogenschijnlijke prijs” is dat het betekent dat niets buiten mijzelf mij kan redden; niets buiten mij me vrede kan geven. Maar het betekent ook dat niets buiten mij mijn vrede kan verstoren, of me op welke wijze ook kan kwetsen, als ik deze keus maak. Jezus voegt er aan toe dat “het idee van de dag jou aan het hoofd stelt van het universum, een plaats waar jij thuishoort op grond van wat jij bent”(W.70.2:3).  Om onze motivatie nog wat verder op te krikken, herinnert Jezus ons eraan dat geen enkele van onze idolen eeuwig standhield, en dat we nooit iets in de ingebeelde donkere wolkenpatronen van de onjuiste denkgeest gevonden dat bleef bestaan. Alle illusies van verlossing hebben gefaald, ons in de steek gelaten. Louter omdat we onze miezerige individualiteit zo zeer koesteren, veroorzaakt dit dat we in de fysieke wereld blijven zoeken naar verlossing, waar het niet gevonden kan worden. Maar, alsjeblieft, ga je nu niet schuldig voelen – het is een wijdverbreide verwarring waar zo’n zeven miljard mensen aan blijven vasthouden.

De slotsom is niet dat we ons niet met de fysieke wereld van tijd en ruimte bezig zouden moeten houden. Wat nodig is dat we daar ophouden naar verlossing te zoeken. Het besef dat al je speciale relaties en al je speciale hobby’s, gehechtheden en hartstochten – idolen, in feite – niet naar verlossing leiden, niet betekent dat je aan alle geestvolle betrokkenheid in deze wereld voorbijgaat. Jij en ik zijn geboren met onze eigen unieke talenten, en met een goede reden. Zodra we er werkelijk in slagen de stille, kleine Stem van de Heilige Geest (onze ware intuïtieve stem) te horen, zullen onze acties zich richten op het zo effectief mogelijk inzetten van onze talenten. We zullen dan uiterst behulpzaam zijn voor hen die voorbestemd  zijn ons levenspad te kruisen. Dit komt overeen met de Oosterse opvatting van “leven in Dharma”: het ontvouwen van je talenten om jezelf en anderen gelukkig te maken, zonder dat het je tot iets verplicht. Jouw verlossing komt van jou en uitsluitend van jou, dat is waar – vooropgesteld dat we bereid zijn ware vergeving te blijven beoefenen.

-© Jan-Willem van Aalst, juni 2016 (vertaling: Robert J Visser)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s